Amerikanska fastlandet–sammanfattning

Efter 19 dagar på det amerikanska fastlandet så har vi nu flugit vidare till Hawaii och avslutat den första fasen av vår resa. Dags för en kort sammanfattning.

Resan har så här långt varit fantastisk och uppfyllt våra högt ställda förväntningar.

Vi har bott på nio olika ställen och det har inte varit några problem någonstans. Alla bokningar har fungerat och alla boenden har varit bra. Sedan kan det var svårt att jämföra ett vandrarhem, ett fint hotell när Disneyland och ett tält Yosemite men alla har uppfyllt våra förväntningar på sitt sätt. Det första fyra boendena hade vi bokat hemifrån (nio nätter) och det var skönt. Därefter bokade vi boende några dagar i förväg när vi visste vilket tempo vi ville hålla och det funkade bra. Det var skönt att inte behöva leta boende när vi kom fram till ett ställe utan då var det bara att slänga i väskorna och sedan gå ut och äta.

Hyrbilen fungerade också bra, båda att hämta och att lämna. Vi hade en storlek större än förra gången vi var i USA (Full size) och det var bra. Bagaget var välfyllt Ler

Höjdpunkterna på resan är nog olika beroende på vem i familjen man frågar men kortfattat kan man säga följande om de olika platserna:

  • San Francisco var en väldigt trevlig stad. Ett koncentrerat centrum där det gick bra att se stora delar till fots vilket vi gillar. Absolut en stad att komma tillbaka till.
  • Sonoma Valley var ett trevligt vindistrikt men vinerna var oväntat dyra ut på vingårdarna. Avstickaren upp till Armstrong Redwood var lyckad och det var imponerade att gå bland det imponerade höga träden.
  • Yosemite var en höjdare. Ett så imponerade dramatiskt landskap är svårt att föreställa sig. Den långa vandringen på 18 km som vi gjorde från Glacier Point ner till dalen var mycket lyckad och barnen överträffade våra förväntningar. Vi slogs också av hur välordnad parken var och hur bra de hade gjort tillgängligheten för turister. I Sverige är det så stort fokus på att skydda naturen i nationalparkerna att man försvårar väldigt mycket för folk att uppleva naturen. I USA är man mycket bättre på att göra den tillgänglig. Nästa gång vill vi komma dit på våren när det är mer vatten i vattenfallen och när barnen blivit större så vi kan vandra längre.
  • Death Valley är en väldigt annorlunda plats. Kontrasten mot Yosemite är nästintill oändlig även om det ligger ganska nära varandra. 
  • Las Vegas överträffade vår förväntningar. Staden liknar nog inget annat och alla shower längs gatan på kvällen var oerhört imponerade. Dessutom hade vi en egen cirkus på hotellet. Adam var dock lite besviken på bergodalbanorna som antingen var trasiga eller så var han för liten.
  • Route 66 var kul och Salisman var en värdig representant. Även vägsträckning västerut från Kingman förde tankarna till Disneys tecknade version i filmen Bilar (Cars).
  • Grand Canyon blev inte riktigt som vi hade tänkt oss. Vi insåg att vi hade för lite tid och funderade ett tag på att stryka det helt och hållet. När vi kom dig så ställde vi dessutom bilen lite dumt så vi förlorad lite av vår dyrbara tid. Vi hade också missat att boka middagsbord och det var ödesdigert eftersom det var lördagskväll. Vi hann i alla fall med en lite trevlig vandring och kom fram precis till solnedgången så vi hann se och uppleva lite av den imponerade dalen.
  • Sea World var mycket lyckat och det var precis så lite folk som vi hade hoppats. Föreställningarna med delfinerna och späckhuggarna var mycket bra och dessutom hade vi tur och fick träffa pingvinerna bakom kulisserna.
  • Hollywood var kul att se och husen i Beverly Hills var imponerade.
  • Disneyland uppfyllde också de högt ställda förväntningarna. Trots den knappa tiden fick vi ihop det bra och vi hade tur som fick åka bilar-attraktionen.

Kalifornien (och lite av Nevada och Arizona) har oerhört mycket att erbjuda och vi har endast lyckats skrapa lite på ytan. Detta har gett mersmak och absolut gett oss anledning att återvända.

One thought on “Amerikanska fastlandet–sammanfattning

  1. Det är så härligt att få följa med på erat äventyr med både video, text och bild. Känns nästan som man är med på plats.

    Snart börjar nästa etapp av er fantastiska resa, spännande!