Dag 41: Fraser Island, dag 2

En något mulen men Ebba och Elisabeth tog ett morgondopp innan frukosten. Efter frukost kom en liten regnskur men den hade upphört när vi vid halv nio rullade ut från Eurong Resort.

Vi åkte norrut längs stranden och första stoppet blev vid ett litet sjusitsigt flygplan som startade och landade direkt på stranden. För $75 per person kunde man få en flygtur över ön på 15 minuter. Vi hoppade inte på men efteråt ångrade vi oss. Ett engelskt par som vi hade ätit middag med kvällen innan flög med och bilden nedan är från deras landning vi Maheno shipwreck som var vårt andra stopp.

IMG_1159

Maheno shipwreck var som sagt vårt andra stopp. Det är en gammal ångare från början av 1900-talet som 1935 skulle skrotas i Japan. När den bogserades från Australien så kom det en storm som resulterade i att bogserlinan brast och skeppet spolades upp på stranden. Under andra världskriget användes den som mål när flygvapnet tränade bombning. 2 av 150 bomber träffade. Nu finns endast ett rostigt stålskelett kvar som majestätiskt ligger i vattenbrynet.

IMG_1172IMG_1182IMG_1183

Nästa stopp var Indian Head som är ett av tre berg på ön som inte består av sand. Vi gick den korta promenaden upp till toppen och hade en magnifik utsikt över ön och stranden.

IMG_1199

Strax norr om Indian Head ligger champagne-poolerna. Dessa ingår egentligen inte i tvådagarsturen eftersom bussarna inte alltid kan köra dit. Om tidvattnet är för högt eller om sanden är för lös så kommer de inte fram. Paul hade emellertid sagt att vi skulle dit. Tidvattnet var ganska gynnsamt och han tog rejäl sats för att komma förbi området med lös sand men det gick inte. Även andra försöket misslyckades men tredje gången kom vi förbi och strax därefter kunde vi gå ner till champagne-poolerna som är håligheter i berget (ytterligare ett av de tre bergen) där vågorna ibland slår in och bildar en skummade pool. Lite mycket folk till att börja med men det ordnade upp sig. Vi hann också bygga ett sandslott innan det var dags för avfärd igen.

P1010012P1010024

Nu skulle vi tillbaka till stranden alldeles norr om Indian Head för att äta lunchmackor som hotellet hade skickat med. Paul frågade om Adam ville sitta fram i bussen och det ville han gärna, även om han tyckte att det kändes lite läskigt

P1010034

Nu kom det olyckligtvis lite lätt regn så delar av sällskapet, inklusive barnen, valde att äta lunchen inne i bussen. Men det slutade att regna och de flesta kom ut ur bussen. Mackorna var faktiskt riktigt goda och stärkta av detta fortsatte vi söderut. Vi gjorde ett kort fotostopp vid Red Canyon.

IMG_1216

Nu var Niklas tur att sitta fram i bussen bredvid Paul. I nästan 70 km/h susade vi söderut på stranden.

IMG_1233IMG_1234

Avslutningsvis stannade vi en timme vid Eli Creek, en skreva med en å som rinner ut i havet. Här väntade två stycken dingos på andra sidan ån. Man hade nog kunnat gå ännu närmre men vi fick inte för Paul.

IMG_1256

I Eli Creek kan man gå på en spång kanske hundra meter uppströms och sedan glida med strömmen ut mot havet genom regnskogen. Även om det var lite grått och mulet var det härligt. Vi gjorde det tre gånger!

IMG_2012_11_10_4357_a

Vår buss skulle nästa dag avvändas på ett annat hotell på ön vid Kingfisher Bay vilket gjorde att vi fick ta en annan färja hem och en annan väg över ön. Denna väg var mycket mer kuperad och på ett ställe körde vi fast. Paul tog mer fart men det hjälpte inte. Han la i lägsta växeln och slirade på. Med snigelfart, uppskattningsvis en meter i minuten) tog vi oss fram genom den lösa sanden, men till slut blev sanden fastare och vi kunde fortsätta.

Nu kom regnet på allvar. Det var inte lägre frågan om en liten skur utan nu regnade det på riktigt. Vi blev lite blöta när vi gick på färjan men annars gjorde det inte så mycket. Vi kom tillbaka till vandrarhemmet strax efter sex, lite trötta men väldigt nöjda med våra två dagar på Fraser Island.

Vi åt en snabb middag på vandrarhemmets restaurang innan vi satte oss i bilen. Målet för kvällen var Sunrise Beach strax söder om Noosa Heads där vi hade bokat en semesterlägenhet i fyra nätter. Regnet fortsatte hela kvällen och natten och var stundtals lite jobbigt att köra men efter ca. tre timmar kom vi lyckligt fram. Vår lägenhet var det största boendet hittills med två sovrum och ett badrum på övervåningen och ett allrum med kök samt en egen tvättstuga på nedervåningen. Barnen sov redan och vi vuxna somnade så snart vi hade packat in.

One thought on “Dag 41: Fraser Island, dag 2

  1. Vilka coola naturupplevelser och så annorlunda mot här hemma.

    Riktigt häftigt med champagnepollerna :-)!

    Ser fram emot att skypa mer med er!