Dag 18: Disneyland

Dagen vi alla väntat på (vissa mer än andra) var äntligen här. Med förköpta biljetter var det bara att kliva in och vi kom in några minuter efter att de öppnat. Inte alls lika folktomt som på Sea World trots att det var en onsdag.

Disneyland i Los Angeles består av två olika parker som ligger precis intill varandra, Disneyland Park och Disney California Adventure. Det normala är att man tar en eller en och halv dag per park. Vi valde att lägga en dag på båda parkerna och var medvetna om att detta val skulle göra att vi inte hann med allt. Vi började med parken Disney California Adventure.

Disneyland har ett system som kallas Fastpass på de mest populära attraktionerna och det innebär att man kan gå till attraktionen och med hjälp av sin biljett få en åktid. Man återkommer sedan vid den tiden och kan då gå före den vanliga kön. Effektivt använt kan detta spara en massa köande och det är precis detta som är meningen. Det första som möter oss när vi kommer in är en jättelång kö. Det visar sig att den är till Fastpass-automaterna för den nya Cars-attraktionen. Trots att det bara är några minuter efter öppning så har redan en tredjedel av dagens Fastpass till attraktionen tagit slut. Vi inser att vi nog tyvärr måste stryka den från listan av attraktioner som vi hade velat åka.

Vi kör på för fullt och åker olika attraktioner. Det visar sig att det inte är så mycket kö förutom till Cars-attraktionen. Även Disneyland har en Kållerado-liknande attraktion fast blötare. Vi åker också Lilla sjöjungfrun som är ungefär som sagoslottet fast många gånger bättre. Adam åkte den största bergodalbanan (som var den ända attraktionen som Ebba var för kort för) två gånger.

IMG_0544 

P1000430

Vi äter lunch på Flo’s V8 cafe och förstår då att Cars-attraktionen står stilla. Vilken tur att vi inte stod i kö för Fastpass till den. Efter lunch springer vi iväg till en attraktion som heter Sourin California som är en slags flygsimulator. Man sitter i stolar högt upp i luften framför en jättelik välvd bioduk. När man sedan flyger så lutar stolarna vilket gav en fantastisk bra upplevelse. Lite som gamla “Cinema 180” på Liseberg (om någon kommer ihåg den) fast bättre. Man flög över många av Kaliforniens mest kända sevärdheter av vilka vi sett många såsom Golden Gate, Napa Valley, Yosemite och Hollywood.

IMG_0560IMG_0570

Vi gick sedan tillbaks till Cars-land för att avsluta den första parken där. Adam noterar då att de har börjat provköra Cars-attraktionen och det har bildats en liten kö med folk som chansar på att den skall öppna snart. Vi chansar också och bara ett par minuter senare så öppnar den. Tur! Vi behöver bara stå i kö i kanske fem minuter och det var en fantastisk (ordet börjar bli lite slitet) attraktion. Vi åkte hela familjen i en bli (vi fick Sally) som på riktiga hjul körde genom Cars-miljöer och mötte Bärgarn, Sheriffen, Terry osv. Avslutningsvis ställdes vi upp bredvid bilen framför och så blev det race. Urcoolt!!

P1000433

Därefter gick vi över till den andra parken, Disneyland Park. Klockan hade blivit ungefär två, vilket innebar att vi avverkat halva dagen. Vi kände att vi hade hunnit med det som vi hade förväntat oss av den första parken, även om man utan svårigheter hade kunna lägga två dagar där.

IMG_0580

Det första vi gjorde i Disneyland Park var att ställa Ebba i kö för att träffa Rapunzel. När Ebba tidigare har pratat om vår Jordenrunt-resa så har hon sagt “Jag skall resa jorden runt och träffa Rapunzel”. Nu fick hon äntligen träffa både Rapunzel och Flynn Ryder och krama dem.

IMG_0583

Sedan åkte vi på. Det var lite mer folk i denna park men vi lyckades undvika de längsta köerna. Klockan sex var det den stora Disney-paraden och då passade vi på att äta middag samtidigt som vi satt ner och väntade på den, varm korv med bröd.

IMG_0597

IMG_0601

IMG_0610

Efter paraden var det bara en dryg timme kvar innan parken skulle stänga klockan åtta. Det visade sig att denna park hade fler saker att göra och att vi inte skulle hinna med det vi ville utan vi var tyvärr tvungna att välja bort några saker. Vi lyckades dock få ihop det bra på slutet och hann till och med att åka Nalle Puhs äventyr för Elisabeths skull. Vi hade velat åka Matterhorn Bobsleds och Ebba borde kanske ha fått träffa mer prinsessor men alla var ändå väldigt nöjda.

P1000448

P1000453

IMG_0627

Innan vi lämnade Disneyland så kollade vi lite i den stora Disney-affären och köpte lite julgransutsmyckning, smådockor och en T-shirt.

Trots att det hade varit en lång dag och alla var lite trötta så åkte vi inte tillbaka till hotellet utan tog en sväng ut till Long Beach och hälsade på barnens brylling Emma Björngard. Hon pluggar där och bor i en lägenhet med fyra andra tjejer. Vi kollade in hennes boende och sedan gick vi tillsammans ner till en Yoghurt ice-cream bar och åt glass och snackade. Mycket trevligt och en bra avslutning på dagen.

P1000454

Här följer en lista på alla attraktioner som vi åkte:

  • Autopia
  • Buzz Lightyear Astro Blasters
  • California Screamin’
  • Disneyland Railroad
  • Finding Nemo Submarine Voyage
  • Golden Zephyr
  • Goofy’s Sky School
  • Grizzly River Run
  • King Triton’s Carousel
  • The Little Mermaid – Ariel’s Undersea Adventure
  • The Many Adventures of Winnie the Pooh
  • Mater Junkyard Jamboree
  • Pirates of the Caribbean
  • Radiator Springs Racers
  • Soarin’ Over California
  • Space Mountain
  • Splash Mountain
  • Rapunzel and Flynn Rider

One thought on “Dag 18: Disneyland